Mindfulness cursus

 

In de 8-weekse Mindfulness cursus leer je meer in het hier en nu te leven. Je leert minder bezig te zijn met wat al is gebeurd of met wat er gaat komen.

De cursus zal je handvatten geven om beter om te gaan met stress en onrust in je dagelijks leven en werk.

  “’Wanneer je vindt dat je geest oordeelt, hoef je deze er niet mee te laten stoppen. Alles wat je moet doen is bewust zijn dat het gebeurt. Het is niet nodig het oordelen te veroordelen en de zaken nog ingewikkelder te maken.”

  – Jon Kabat-Zinn

  Inhoud en aanmelden Mindfulness cursus

  Doel Mindfulness cursus

  Doel van de cursus is het aanleren van vaardigheden waarmee je in staat bent beter om te gaan met stress en onrust in je dagelijks leven en werk.

  Meestal reageren we op stress met automatische en emotionele reacties die de stress vaak vergroten. Mindfulness leert je je aandacht te richten op waar het om gaat op dat moment. Hierdoor zit je minder ‘in je hoofd’ en verspeel je minder energie aan piekeren. Gevolg: je bent minder snel van slag.

  Mindfulness is echter geen quick fix! Stilzitten en aandacht geven aan wat er op dit moment is, is niet iets wat we gewend zijn. En al helemaal niet stilzitten en onszelf vriendelijk observeren. Dus begint de cursus met simpele oefeningen in een rustige omgeving en wordt er van de deelnemers gevraagd om thuis dagelijks te oefenen.

  Opbouw Mindfulness cursus

  De training bestaat uit 8 wekelijkse lessen en een oefendag.

  Vaste programmaonderdelen van elke bijeenkomst zijn:

  • geleide meditaties
  • het delen van ervaringen
  • bespreking van het weekthema
  • evaluatie van het oefenen thuis
  • oefeningen voor de komende week

  Intake Mindfulness cursus

  Voorafgaand aan de training vindt een telefonische intake plaats. Doel van de intake is om je te informeren over de cursus, je motivatie te horen en te zien of deze training bij je past.

  Oefendag

  Onderdeel van de cursus is de oefendag. Deze oefendag geeft de kans om de oefeningen te verdiepen. Tussen de middag pauzeren we en is er tijd om, in stilte, eventueel een wandeling te maken.

  Thuis oefenen

  Het thuis oefenen is een belangrijk deel van de cursus. Bewust en met aandacht leven vraagt dagelijkse oefening. Je kunt het vergelijken met piano leren spelen. Dat leer je ook niet alleen tijdens de pianolessen. Juist met dagelijks oefenen ontwikkel en verfijn je die vaardigheid.

  Van deelnemers wordt verwacht dat ze dagelijks drie kwartier besteden aan oefeningen. Daarmee vergt de cursus inzet en betrokkenheid. Geholpen door begeleide meditaties en een werkboek word je acht weken lang uitgenodigd om tijd voor jezelf te maken en open en vriendelijk naar jezelf te kijken!

  Het materiaal

  Voor het oefenen thuis krijg je een werkboek met theorie, gedichten & verhalen en per week oefeningen om mindfulness toe te passen in je dagelijks leven. Ook krijg je een link naar verschillende geleide meditaties. Deze geleide meditaties kunnen beluisterd of gedownload worden via de website.

  Kosten Mindfulness cursus

  Mindfulness cursus groep
  De kosten bedragen €385,- (€550,- indien werkgever betaalt) incl. intake, 8 lessen van ruim 2 uur, oefendag, werkboek, link naar geleide meditaties.

  Mindfulness cursus individueel
  De kosten bedragen €695,- (€850,- indien werkgever betaalt) incl. intake, 8 lessen van 1 uur, oefendag, werkboek, link naar geleide meditaties.

  Mindful maatjes
  De kosten bedragen €550,- p.p. (€695,- indien werkgever betaalt) incl. intake, 8 lessen van 1,5 uur, oefendag, werkboek, link naar geleide meditaties.

   

  Aanmelden Mindfulness cursus

  Ben je geïnteresseerd in de Mindfulness cursus, meld je dan hier aan. Na het ontvangen van je aanmelding neem ik contact met je op voor een telefonisch intakegesprek.

  Individueel of samen met een partner, vriend of familielid?

  Soms is het prettig om de cursus niet met een groep te doen maar alleen met de trainer. Dat is mogelijk. De individuele Mindfulness cursus volgt de 8-weekse groepscursus, maar bestaat uit 8 bijeenkomsten van een uur. Daarnaast is het mogelijk om deel te nemen aan de eerstvolgende oefendag met de groep.

  De cursus vindt plaats in mijn praktijk aan huis in Vorden op tijden die we gezamenlijk uitkiezen. Dat betekent dat je de cursus op een willekeurig moment kunt starten en niet hoeft te wachten op de volgende startdatum.

  Wil je de cursus volgen met je partner, vriend of familielid, de zogenaamde Mindful Maatjes? Ook dat is mogelijk. Dan gaat het om 8 lessen van 1,5 uur.